Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Erőemelés linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Erőemelés képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: eroemeles.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 90 db
	 Miért nem olimpiai sportág az erőemelés?

Miért nem olimpiai sportág az erőemelés?

Elkezdődtek a 2012-es londoni olimpia küzdelmei, és az első napon már meg is született a 48 kg-os női kategória végeredménye, természetesen kínai arannyal. Magyarországot egyedül Nagy Péter fogja képviselni, aki jelenleg 412 kiló körüli eredményre képes összetettben. Péter szerepléséről folyamatosan beszámolunk oldalunkon. Előtte - hogy egy kicsit visszakanyarodjunk saját házunk tájára is - járjunk már egy kicsit utána, vajon miért nem olimpia sportág az erőemelés? A testépítésre a laikusok még csak-csak ráfoghatják, hogy pusztán szépségverseny, és a versenyzők pózolása nem nevezhető igazi sportnak. Arra persze már nem gondolnak, hogy egy ilyen fizikum eléréséhez mekkora munka szükséges, de semmi gond, valószínűleg nem a testépítés lenne az olimpiák legnézettebb sportága. Az erőemelés már sokkal érdekesebb téma. Adva van ugyanis X kilogramm, amit a versenyzőnek a szabályok által meghatározott módon meg kell mozgatnia (guggolni, fekve kinyomni vagy felhúzni vele). Ez eléggé hasonlít a súlyemeléshez, sőt, az erőemelő fogásnemekben tilos a súlyt lendíteni, csakis izmaink erejét használhatjuk. A súlyemelésre ez korántsem igaz.

	 Testépítés vagy erőemelés?

Testépítés vagy erőemelés?

A testépítés nem csak az izmok méretének növeléséről szól. Sokkal összetettebb, mint gondolnád. Hiába építesz 55-ös karokat, ha a lábaid genetikája rossz, és csak nagy erőfeszítések árán tudod növekedésre bírni őket. Egy túl magasan tapadó vádlival akár versenyeket, helyezéseket is veszíthetsz. Tehát, ha arányos a fizikumod, nincs lemaradva semelyik izomcsoportod, és különösebben soha nem érdekelt, hogy a gyakorlatokat mekkora súllyal végzed, legyél inkább testépítő. Az izom ereje korántsem arányos a méretével. Más összetevők is szerepet játszanak az erő nagyságában, úgy mint: az izomsejtek energia-felvételének hatékonysága, az izomrostok szerkezete, sűrűsége, és az idegrendszeri beidegződés. Ha izmaid mérete nő, nyilván erőnövekedést is tapasztalsz, de ha ez elmarad egy nálad kisebb tömegű emberétől, nem biztos, hogy az erőemelésben van több keresnivalód.

3x3 edzésmódszer erőemelőknek

3x3 edzésmódszer erőemelőknek

3x3 edzésmódszer erőemelőknek A 3x3-as rendszer egy 8 hetes program, ami két fázisból áll. Az 1. fázis jelenti a mennyiségi edzést, míg a 2. fázis a versenyfázis. A 3x3 arra vonatkozik, hogy a 3 erőemelő gyakorlatot egy héten háromszor végezzük el. Brutal Rengeteg erőemelő, még Ralf Gierz és Michael Brügger is a 3x3-as módszerre esküszik. A program alapkoncepcióját szinte minden súlyemelő és számos világbajnok alkalmazta az elmúlt 40 év során. A 3x3-as rendszer egy 8 hetes program, ami két fázisból áll. Az 1. fázis jelenti a mennyiségi edzést, míg a 2. fázis a versenyfázis. A 3x3 arra vonatkozik, hogy a 3 erőemelő gyakorlatot egy héten háromszor végezzük el. A módszer egyedülállósága abban rejlik, hogy a gyakorlatokban kizárólag az erőemelés gyakorlatai szerepelnek, vagyis fekvenyomás,felhúzás és guggolás.

Testépítés, Body building magazin hírek
11 etikett szabály az edzőteremben, amelyekről senki nem beszél
11 etikett szabály az edzőteremben,... Az edzőterem néha elrettentő hely lehet. Tele van nagy, erős emberekkel, akik úgy néznek ki, hogy ismerik egymást, és igazán egyszerű negatív gondolatokra jutni. „Mi lesz, ha valamit rosszul csinálok?” vagy „Nem akarok senkit felidegesíteni azzal, hogy valami olyasmit csinálok, amit nem kellene.” Ne hagyja az ilyen gondolatokat beérni, csak az edzőtermen...
10 fitnesz hiba, amit el kell kerülnöd..
10 fitnesz hiba, amit el kell kerülnöd.. Ismered! Igyekszel, ahogy csak tudsz (vagy legalábbis azt gondolod), de a kívánt...
A reggeli kardió edzés több zsírt éget el?
A reggeli kardió edzés több zsírt... Ti is azok közé tartoztok, akik néha bűntudatot éreznek amiatt, mert túl sokat...
4 trükk, hogy 20%-kal azonnal megnöveld a fekvenyomás erődet!

4 trükk, hogy 20%-kal azonnal megnöveld a fekvenyomás erődet!

Fekvenyomás erő-tipp 1: a testedre fókuszálj, ne a rúdra! Amikor nyomsz, akkor arra próbálj koncentrálni, hogy a testedet nyomd el a rúdtól és nem a rudat a testedtől. A trükk hasonló jellegű, mint amikor húzódzkodásnál nem a rúdra koncentrálsz, hanem a könyökeid lehúzására. Az agyad érzékeli a rudat mint egy élettelen külső tárgy, ami kívül esik a kontrollján és nagyobb esélyt lát arra, hogy a rúd 'legyőzi'. De az idegrendszered a saját testedet 'szövetségesnek' látja, ami az ellenőrzése alatt van, emiatt sokkal magabiztosabbá válik a mozgás sikeres kivitelezésében. (Arról nem beszélve, hogy ezzel a technikával szilárdabb alapot hozunk létre a felsőtestben a nyomásnál, mivel a vállak, lapockák nem jönnek föl, el a padtól - a szerk.) Fekvenyomás erő-tipp 2: tépd szét a rudat! Amikor nyomsz, próbáld széthúzni a rudat, persze a kezeid tényleges elmozdítása nélkül. Csak markold erősen az eszközt és akard széttépni. Ez a trükk fokozza a stabilizáló izmok bevonását, valamint jó segítség a nyomás utolsó szakaszában, mivel jobban aktiválja a tricepszeket, amelyek elsősorban felelősek a végső kiakasztásért.

A fekve nyomás egy testgyakorlat

A fekve nyomás egy testgyakorlat

A fekvenyomásnak sokféle formája létezik, aszerint, hogy mely jellemzőjén milyen változtatás történik. A súlyzó fajtája: használható két egykezes súlyzó, vagy pedig kétkezes súlyzó. Előbbi esetén szabadabb a mozgás pályája, és több izom vesz részt a stabilizálásban. Utóbbinál a kötöttebb mozgás miatt összességében nagyobb súly mozgatható meg. Az alátámasztás: fekpad helyett végezhető a gyakorlat földön is, ez kisebb mozgástartományt szab meg. A hát különleges labdával is alátámasztható, így a végrehajtás stabilizálásában még több izom fokozottabban vesz részt. A fogás szélessége: a hagyományos fekvenyomásnál szűkebb fogást véve az igénybevétel a mellizom külső részéről a belső részére, illetve a tricepszre és a deltára helyeződik át. A fogás fajtája: fordított fogást alkalmazva a gyakorlat a tricepszet terheli a legjobban. Egyenes fogásnál, ha a hüvelykujj nem fogja át a rudat, hanem a mutatóujj mellett van, hangsúlyosabb lesz a mozdulat toló jellege, így a mellizom igénybevétele fokozható. A pad dőlésszöge: a háttámla 30 vagy 45 fokos megemelésével a mellizom felső része dolgozik fokozottabban, míg a háttámla lesüllyesztésével értelemszerűen a mellizom legalsó része fog terhelődni.

Hirdetés
A fekvenyomás technikája

A fekvenyomás technikája

A legnépszerűbb gyakorlat a fekvenyomás. A jó fekvenyomóknak megvan a maguk saját technikája. Az alapelvek itt is adottak csak saját testalkatunknak megfelelően kell végrehajtani a gyakorlatot. A legfontosabb szempontok: A versenyző anatómiai felépítése: rövid vagy hosszú karok, lapos vagy domború mellkas, hajlékony vagy merev hát Az erőnlét, a gyakorlat végrehajtásában részt vevő izomcsoportok fejlettségi állapota A kivitelezéshez szükséges optimális testhelyzet és mozgás begyakorlása, beidegzése. Az anatómiai felépítésből eredő előnyök és hátrányok kiegyenlítése az alábbi technikai fogásokkal lehetséges: a rúd széles fogása a rúd keskeny fogása homorítás egyenes háttartás a könyök tartása (testhez közel vagy távol). Az erőnléti állapotnak megfelelően alkalmazott technikák:

A guggolás tudomány

A guggolás tudomány

A guggolás egyetlen alapvető végrehajtási mintát követ. A változatok közé különböző láb, törzs és kétkezes, sőt, súlyzós helyzetek tartoznak, valamint a guggolás mélysége. Az alapvető gyakorlattal kezdjük, mielőtt néhány változatra rátérnénk. Álljunk úgy, hogy két lábunkat vállszélességben vagy kissé szélesebben terpesztjük, lábfejünket egyenesen előre tartjuk, vagy szögben kissé kifelé fordítjuk. A pontos elhelyezés természetes álló helyzetünktől függ. Hátunk felső részét (vállunkat hátrahúzva) hajlítsuk meg. Tartsuk a kétkezes súlyzót a nyakunk mögött a vállunkon keresztben és a csuklyásizmon nyugtatva - nem a gerincoszlopon. Fogásunk legyen a vállnál 15-20 centiméterrel szélesebb, de ez az egyéni kényelemtől függően változhat. A két könyök lefelé mutasson, ne hátra. Húzzuk össze hátunk alsó izmait, hogy a törzset helyzetében rögzítsük. Lélegezzünk be, tartsuk vissza lélegzetünket, majd engedjük a csípőnket hátra és lefelé, mintha egy székre akarnánk leülni. Amint a csípőnk lefelé mozdul, kissé hajlítsuk előre a törzsünket. A csípő hátrafelé mozog a sarkunkon túlra, a térd egyenesen kifelé áll a lábfej fölött, és a rúd függőleges síkban marad a térd felett. Amint testünket leengedjük, nézzünk egyenesen előre.

A guggolás tudománya

A guggolás tudománya

A guggolás egyetlen alapvető végrehajtási mintát követ. A változatok közé különböző láb, törzs és kétkezes, sőt, súlyzós helyzetek tartoznak, valamint a guggolás mélysége. Az alapvető gyakorlattal kezdjük, mielőtt néhány változatra rátérnénk. Álljunk úgy, hogy két lábunkat vállszélességben vagy kissé szélesebben terpesztjük, lábfejünket egyenesen előre tartjuk, vagy szögben kissé kifelé fordítjuk. A pontos elhelyezés természetes álló helyzetünktől függ. Hátunk felső részét (vállunkat hátrahúzva) hajlítsuk meg. Tartsuk a kétkezes súlyzót a nyakunk mögött a vállunkon keresztben és a csuklyásizmon nyugtatva - nem a gerincoszlopon. Fogásunk legyen a vállnál 15-20 centiméterrel szélesebb, de ez az egyéni kényelemtől függően változhat. A két könyök lefelé mutasson, ne hátra. Húzzuk össze hátunk alsó izmait, hogy a törzset helyzetében rögzítsük. Lélegezzünk be, tartsuk vissza lélegzetünket, majd engedjük a csípőnket hátra és lefelé, mintha egy székre akarnánk leülni. Amint a csípőnk lefelé mozdul, kissé hajlítsuk előre a törzsünket. A csípő hátrafelé mozog a sarkunkon túlra, a térd egyenesen kifelé áll a lábfej fölött, és a rúd függőleges síkban marad a térd felett. Amint testünket leengedjük, nézzünk egyenesen előre. Testünket addig süllyesszük lefelé, amíg combunk párhuzamos lesz a talajjal, vagy annál kissé lejjebb. Amint elérjük az alsó helyzetet, lassítsuk a

A legjobb tippek a maximális guggolásért

A legjobb tippek a maximális guggolásért

Tegyél két súlyemelő- vagy erőedzőt egy helységbe és a beszélgetés hamarosan az edzésről fog szólni. Én is így teszek és bármikor találkozok egy sikeres kollégával, azonnal kapok az alkalmon, hogy ötleteket cseréljek vele! Júliusban ott voltam Hans Blomberg esküvőjén, aki az Eleiko sportszercég tulajdonosainak a fia. Ott szerencsém volt találkozni Maxim Agapitov-val is, aki az 1997-es súlyemelő világbajnok 91 kilóban 175 kilós szakítással és 205 kilós lökéssel. Nyolc évvel később mastersként ért el mai napig megdöntetlen 155 kilós szakítást 94 kilósan a 35-39 éves kategóriában. Ilyen testsúly mellett anno 300 kilót guggolt 2 ismétlés erejéig, ami 351%-a a testsúlyának, ha ebből kiszámolsz egy 1 ismétléses maximumot. Mivel a guggolás kritikus a sikerhez az olimpiai súlyemelésben és más sportokban is, a kollégáimmal mindig megtárgyaljuk, hogy miként lehet elérni a legjobb guggolás erőt. Néhány tipp az alábbiakban!

Hirdetés
A mell növelésének leghatásosabb módszere a fekvenyomás

A mell növelésének leghatásosabb módszere a fekvenyomás

A mell növelésének leghatásosabb módszere a fekvenyomás. Minden testépítő végez fekvenyomást. Ez az egyik elkerülhetetlen alapgyakorlat. Lehet vitatkozni a fogás szélességéről, a súly nyakhoz közelebb vagy távolabb leengedéséről, a mozdulat tempójáról, az ismétlések és sorozatok számáról, de a fekvenyomást megkerülni NEM lehet. Ez az egyik legbiztonságosabb gyakorlat. Noha a fekvenyomás elég jól fejleszti az egész mellet, azért ismerni kell a többi mellizom gyakorlatot is, melyek segítenek a kiegyensúlyozott mellizomzat fejlődésében. Bill Reynolds szerint a mellizmok során az egyik legnagyobb lehetséges hiba az összpontosítás hiánya. Nagyon kell koncentrálni, hogy a mellizmok az egész mozdulat során végig dolgozzanak. Arnold Schwarzenegger modta: 'A testépítés lényege az, hogy túlterheljük az izmokat. A titok nem abban rejlik, hogy valahogy fel kell emelni a súlyt, mint inkább abban, hogy a súlyt lehetőleg minél inkább az edzeni kívánt izmok elszigetelt erejével kell mozgatni!'

A melledzés ABC-je, Mr. Olympia módra

A melledzés ABC-je, Mr. Olympia módra

Melyik az a testrész, amelyet mindenki a legtöbbet edz, és a legfontosabbnak tart? Nem a váll! Nem is a comb, vagy a vádli! Arnold Schwarzenegger óta a testépítők a hatalmas szálkás mellizmok megszállottai. A nagy mellet nem csak a nagy súlyok építik, annál sokkal többet kell tenni érte. Az alábbiakban olvasható átfogó áttekintés segítségével minden testépítő megtervezheti a magának megfelelő mell-programot. Nyomások rúddal Fekve nyomás egyenes rúddal, fekve nyomás egyenes rúddal fordított fogással, fekve nyomás ferde padon. Fekve nyomás negatív padon.

A mester hetes - Fekvenyomás

A mester hetes - Fekvenyomás

Felsőtest edzésének egyik alapja a padnyomások. A tested nyomó struktúráját (mellizmok, karfeszítők, trapezius) leghamarabb talán ezzel a gyakorlattal tudod formálni és megerősíteni. Ha egy római kori mellvérthez hasonló pectoralisokat szeretnél, akkor ez a te választásod! Talán a húzódzkodás mellett a másik leglátványosabb átalakulást eredményező gyakorlat a felsőtestedet tekintve. Bár a régi idők erős emberei a fej fölé nyomásokat preferálták, napjainkra azonban a fekve nyomás amolyan 'általános erőmértékegység' lett. Nem teljesen alaptalanul, hiszen elvégre ez az erőemelés harmadik versenyszáma. Bár kétségtelenül a fiatal srácok kedvenc gyakorlata (na jó talán a kontrollált bicepszet leszámítva :)) viszont bármilyen sokan is csinálják előszeretettel, kevesen vannak akik jól csinálják! Látszólag egyszerű gyakorlat, azonban mint oly sokszor a látszat itt is csal!

A tarkón guggolás

A tarkón guggolás

A súlyemelősportban döntő fontosságú gyakorlat. Jóllehet nagy súlyt lehetséges fekve kinyomni gyenge lábakkal is, de valóban impozáns tömeget a fej fölé emelni kizárt. A guggolás állandó végzése által biztosított láberő szükséges akár a szakítás, akár a lökés több döntő pillanatában is. Gondoljunk bele!: A súlyemelő egyenes háttal, a csipő lent tartásával választja el a terhet a dobogótól. A kilökést megelőző felvétel esetén a comb és a lábszár által bezárt szög még relatíve nagy lehet, azonban a szakításgyakorlat kivitelezése kezdetén kifejezetten oda kell guggolni a súly elé. Ha a sportoló nem így tesz, a gyakorlat egyenes, vagy kifejezetten homorú háttal eleve kivitelezhetetlen volna, ami pedig a súlyemelőknél stantard eljárás, mivel ennek a kivitelezésnek meghatározott biomechanikai okai vannak. A következő pillanatban a súly vagy a nyújtott karon, vagy pedig a mellen van, önmagában pedig pusztán rúgóból nem lehetséges nagy súllyal felállni. Itt jegyezzük meg egyébiránt, hogy a rúgózás is csak olyan fokú lehet, mint amennyire a láb erős. Hasonlóképpen senki nem fog pusztán azért kettőszáz kilót fekve kinyomni, mert óriásit pattint a mellen. A produkcióhoz elég nagy merőleges tolóerő is szüksége

Aminosavak

Aminosavak

Az aminosavak (más néven amino-karbonsavak) olyan szerves vegyületek, amelyek molekulájában aminocsoport (-NH2) és karboxilcsoport (-COOH) egyaránt előfordul. Az aminosavak kiemelkedő jelentőségűek az élővilág számára, mivel a fehérjemolekulák (proteinek) építőkövei. (Az aminosavak közös szerkezeti jellemvonása, hogy molekuláikban egy aminocsoport és egy karboxilcsoport kapcsolódik ugyanahhoz a szénatomhoz.) Az aminocsoportnak a karboxilcsoporthoz viszonyított helyzete alapján stb. aminosavakról beszélünk. A fehérjék kizárólag aminosavakból épülnek fel. A többi biológiailag általában jelentéktelen. Az egyetlen élettani jelentőséggel bíró aminosav a alanin, ennek származékai a pantoténsav és a koenzim-A. Lényeges még az agy anyagcseréjének egyik eleme, az aminovajsav (GABA), valamint a vitamin hatású p-amino-benzoesav. Az élő szervezetekben 25-féle aminosav található, ezek közül 20 fehérjeépítő. Ezek kapcsolódási sorrendje az aminosav szekvencia, a fehérjék elsődleges szerkezete. A szervezet fehérjéinek és egyéb nitrogéntartalmú alkotórészeinek felépítéséhez, és ezek újraképzéséhez szükséges aminosavakat a táplálék fehérjéi adják. A fehérjeszükséglet tehát aminosav szükségletet jelent. Az emberi szervezetben 14-16% a fehérje-, és hozzávetőlegesen 0,1% a szabad aminosavtartalom.

Anabolic Androgenic Research-prohormones,Sport Supplement

Anabolic Androgenic Research-prohormones,Sport Supplement

Függetlenül a táplálkozástól, étrendtől, a kiegészítőktől és edzéstől függetlenül a test mindig az egyensúlyra fog törekedni: egy olyan állapotnak az elérésére, amelyet homeosztázisnak hívnak. Az anabolikus kiegészítők használata során a hormonszintek az egekbe szöknek és a test ezt azáltal próbálja ellensúlyozni, hogy a saját hormontermelését fogja csökkenteni, hogy a normál hormonszintet fenn tudja tartani. Ezért, amikor hormonok szedését valaki abbahagyja, akkor a teste egy darabig a normálszint eléréséhez szükségesnél jóval alacsonyabb mennyiségben fog csak hormonokat előállítani. Ez akár izomvesztéshez és számos más nem kívánt mellékhatáshoz vezethet. AAR Wicked PCT a legerősebb PCT a piacon! Wicked PCT egy 3 az 1-ciklus utáni terápia célja, hogy visszaszorítsa az ösztrogént, helyreállítsa a természetes tesztoszteron szintet, és fokozza a máj egészségét. A Wicked PCT szedése után is segít megőrizni a megszerezett izmot, csökkenti a nem kívánt ösztrogén mellékhatásait, és megakadályozza az erő veszteséget. AAR Wicked PCT legfontosabb előnyei: Optimalizálja a természetes tesztoszteron szintet Hosszútávon kezeli az ösztrogén szintet Javítja a Libidót Segít megőrizni a megszerzett izmot Jobb erőnlétet és regenerációt bíztosít

Artroflex Plus

Artroflex Plus

Évek óta küszködsz az artrózissal? Úgy érzed minden tőled telhetőt megtettél a gyógyulásért, az eredmény mégis elmarad? Akkor olvasd el a mi ajánlatunkat! Az Artroflex Plus hatóanyagai különböznek a hagyományos, jelenleg forgalomban lévő porcerősítőkétől. Mi a porcerősítők új generációját mutatjuk be Neked, ami valóban képes regenerálni az izületeket és biztos lehetsz benne, hogy a termék rendszeres használata mellett, a gyógyulás sem marad el! Látogass el weboldalunkra és olvasd el a részletes leírást is!

Az erőemeleő felhúzás

Az erőemeleő felhúzás

A versenyzőnek a lába előtt vízszintesen fekvő súlyzót tetszés szerint meg kell fognia két kézzel és a súlyzó egyetlen lefelé irányuló mozgása nélkül fel kell emelnie, míg egyenesen nem áll. A versenyző arccal a dobogó elülső (nézőtéri) oldala felé kell, hogy nézzen. A felhúzás végén a térdeknek ki kell egyenesedniük és a vállaknak hátrafelé kell állniuk. A vezetőbírói jel a kéz lefelé mozgásából és a hangos DOWN (le) vezényszóból áll. A jelet csak akkor szabad megadni, ha a súlyzó mozdulatlan, és a versenyző elfoglalta a végső pozíciót. A súlyzó minden megemelése vagy annak kísérlete fogáskísérletnek számít.

Tuti menü