Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Felhúzás - erőemelés képes leírás - Erőemelés.tlap.hu
részletek »

Felhúzás - erőemelés - Erőemelés.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: eroemeles.tlap.hu » Felhúzás - erőemelés
Keresés
Találatok száma - 5 db
Felhúzás: a felsőtest erejének mércéje

Felhúzás: a felsőtest erejének mércéje

Felhúzás: a felsőtest erejének mércéje A felhúzás (deadlift) testépítők körében nem annyira, erőemelők esetében viszont igencsak nagy népszerűségnek örvend. Annál is inkább, mert a versenyeken kötelező három fogásnem egyike (guggolás, fekvenyomás, felhúzás). A felhúzás ellenzői Aki pikkel erre a gyakorlatra, általában azzal érvel, hogy megvastagítja a derekat - ebben van némi igazság. További kifogás lehet a fokozott sérülésveszély, ami igazábólcsak akkor áll fenn, ha helytelenül végezzük a felhúzást. Ha megtanuljuk a gyakorlat helyes végrehajtását, nem kell sérüléstől tartanunk, cserébe szinte az egész testünket megdolgoztathatjuk ezzel a nagyszerű erőgyakorlattal. Mely izomcsoportokra hat? A felhúzást alapvetően a hátgyakorlatok közé soroljuk, mert a legintenzívebb terhelést az alsó és középső hátizmok kapják. Jelentős izommunkára készteti combhajlító izmainkat (lábbicepsz) is, ezek a súly földről való elindításánál játszanak fontos szerepet. A gyakorlat végrehajtásában részt vesznek a derékizmok, a hátsó delták és az alkar izmai is. Nem elhanyagolható a hasizom munkája sem, felsőtestünk stabilizálása részben neki köszönhető.

Bevezető az erőemelő edzéstervek használatához

Bevezető az erőemelő edzéstervek használatához

A testépítő és küzdősport edzéstervek után elkezdjük az erőemelő edzéstervek feltöltését. Olyan szakemberek segítségét kértem, mint Molnár Miklós 22-szeres magyarbajnok, masters Világ és Európa bajnok, Lovász György többszörös masters Világ és Európa bajnok erőemelők. Az erőemelés alapvetően más, mint a testépítés. Bár mindkét sportot súlyzóval végzik, a célok alapjaiban különböznek. A testépítésnél cél a tökéletes alkat megközelítése, erőemelésnél a teljesített súly nagysága a lényeg. Erőemelők tehát másképp edzenek, a három fő gyakorlat, fekve nyomás, guggolás, felhúzás köré csoportosul az elvégzett edzés munka.

Felhúzás - miért szükséges?

Felhúzás - miért szükséges?

Miért jó? Miért kell nekem felhúzást végezni? Nos, itt egyszerre több érvet is fel lehetne hozni amellett, hogy miért nem bánod meg ha kipróbálod és ha beiktatod az edzéstervbe. A felhúzás egy komplex gyakorlat (hasonló a guggoláshoz) amelyhez több izomcsoport együttes igénybevétele szükséges. Az ehhez hasonló gyakorlatok nagyban hozzásegítenek az izomtömeg növeléséhez. Továbbá kezdhetnék papolni arról is, hogy napjainkban rengetgen végeznek munkát, így a hát izmai elgyengülhetnek és ez a késbbiekben visszaüthet. Lénegyre térve: A felhúzás egy nagyon hasznos gyakorlat főleg az alsó hátra, a gerincfesizomra és az egész testre.

Testépítés, Body building magazin hírek
Csajos rovat, nem csak csajoknak!
Csajos rovat, nem csak csajoknak! Miért kerül ez a csajrovatba? Nem, nem azért, mert ha elvileg olyan nagy ember is csinálta, mint Arnold, akkor abban még a csajok is megbízhatnak. Ha ész nélkül követnénk a régi nagyok módszereit, akkor nagyon furcsa dolgokat tolnánk le a torkunkon edzés után, és meglehetősen felelőtlen gyakorlatokat hajtanánk végre, a mai napig is. Volumen a végsőkig - a 10x10-es...
A 10 legjobb tömegnövelő gyakorlat
A 10 legjobb tömegnövelő gyakorlat Micsoda cím, hiszen a tömegelés az étkezésen múlik elsősorban –...
Az edzőterem 6 embertípusa, aki megérdemli a tiszteletet.
Az edzőterem 6 embertípusa, aki... A konditermek sajátos közösségének is megvannak a maga jellegzetes csoportjai....
Erőfelmérés

Erőfelmérés

2003 október óta tartunk egyesületünkben erőfelméréseket, évente kettőt. Az egyik felmérés az hagyományosan március/április, a másik felmérés október/november tájékán kerül megrendezésre. Az erőfelmérések célja, hogy az indulók nyomon tudják követni fejlődésüket, esetleg össze tudják hasonlítani eredményeiket társaikéval. Az egyesületi tagjaink indulhatnak ezeken a felméréseken, nevezési díj nincs, a résztvevők oklevelet kapnak elért eredményeikről, az eredmények az edzőteremben is megtekinthetők. A felmérés lebonyolítása szólításos rendszerben zajlik, felfelé lapozással. Mérlegelés után mindenki bediktálja a kezdő súlyát, a többi fogását az egyes próbálkozások után adja meg. Nem kötelező mind a 3 erőemelő számban indulni, tetszőlegesen lehet bármelyikben. A gyakorlat érvényességét a kijelölt bírók állapítják meg, házi szabályainknak megfelelően (pl. fekvenyomásnál csak a bírói beavatkozáskor érvénytelen a gyakorlat). Gyakorlatonként 3 próbálkozás lehetséges, plussz egy, amit nem számítunk a felmérésbe. Összetett eredményt csak azokhoz a sportolókhoz írunk, akik mind a 3 gyakorlatban felmérik magukat.

Az erőemeleő felhúzás

Az erőemeleő felhúzás

A versenyzőnek a lába előtt vízszintesen fekvő súlyzót tetszés szerint meg kell fognia két kézzel és a súlyzó egyetlen lefelé irányuló mozgása nélkül fel kell emelnie, míg egyenesen nem áll. A versenyző arccal a dobogó elülső (nézőtéri) oldala felé kell, hogy nézzen. A felhúzás végén a térdeknek ki kell egyenesedniük és a vállaknak hátrafelé kell állniuk. A vezetőbírói jel a kéz lefelé mozgásából és a hangos DOWN (le) vezényszóból áll. A jelet csak akkor szabad megadni, ha a súlyzó mozdulatlan, és a versenyző elfoglalta a végső pozíciót. A súlyzó minden megemelése vagy annak kísérlete fogáskísérletnek számít.

Tuti menü